Bouwkeuringvergelijk.nl
De vergelijk website voor een keuring

Vocht in de kruipruimte

In de kruipruimte en in de woning is het erg vochtig. Bij veel woningen is er vocht in de kruipruimte. Dit is behoorlijk vervelend. Het vocht wat zich in de kruipruimte ontwikkeld kan op termijn doortrekken naar de rest van de woning. Door dit vocht, wordt de luchtvochtigheid hoog in de hele woning. Als de luchtvochtigheid in de woning te hoog is, kunnen er behoorlijke problemen ontstaan op allerlei materialen en onderdelen in uw woning. Denk hierbij aan hout en beton wat begint te rotten. Door het rottingsproces kunnen er ook verschillende schimmelsoorten ontstaan. Schimmels zijn weer slecht voor de gezondheid. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de kruipruimte vochtig is:
* Een hoge grondwaterstand; dit komt vaak voor in laag gelegen gebieden zoals polders. Doordat de waterstand is deze gebieden hoog is, is de bodem van de kruipruimte van erg vochtig.
* Lekkages; denk hierbij aan een lekkage in het rioleringssysteem. Doordat er veel vocht in de kruipruimte is, zullen de aanwezige materialen gaan roesten waardoor het leidingwerk slecht en poreus wordt. Daardoor krijgt het leidingwerk uiteindelijk lekkages. Door de lekkages zal het vochtprobleem alleen nog maar erger worden.
*Condensproblemen en slechte ventilatie; het is erg belangrijk dat de kruipruimte geventileerd wordt. Dit voor de afvoer van de vochtige lucht . In de zomermaanden kan het vochtprobleem echter wel groter worden door ventileren. Dit komt omdat de warme lucht meer vocht bevat.
Veel vocht in de kruipruimte is ook een broeinest voor ongedierte, denk hierbij aan muggen, slakken maar ook zilvervisjes.

De vochtproblemen in de kruipruimte kunnen eenvoudig worden opgelost door de kruipruimte te isoleren. Uiteraard moeten wel eerst gekeken worden wat precies de oorzaak is van het vocht. Zijn er lekkages? dan dienen deze uiteraard eerst verholpen te worden. Door het isoleren zal de luchtvochtigheid stukken minder worden en dit is uiteraard veel beter voor de gezondheid maar ook voor uw inboedel. Door teveel vocht en te weinig ventilatie kunnen uw meubels zelf schimmel gaan bevatten.

Een goed geïsoleerde kruipruimte is energiebesparend. Het verwarmen van een vochtig huis duurt langer dan een huis met een lage vochtigheid.
De energierekening zal dus op termijn lager uitvallen.

Tijdens een bouwkeuring neemt de keurder uiteraard een kijkje in de kruipruimte. Deze moet uiteraard wel toegankelijk zijn. Het komt weleens voor dat er een vloer over de kruipruimte heen gelegd is..Dit is dus zeker niet verstandig.
Indien de keurder ontdekt dat de kruipruimte te vochtig is dan zal hij adviseren om isolatie aan te brengen. De keurder kan alleen de kruipruimte beoordelen mits deze uiteraard niet vol met water staat! Indien de keurder om een of andere reden geheel de kruipruimte in zou moeten dan dient er ten allertijden iemand als manwacht te fungeren. Dit uit veiligheidsoverwegingen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de kruipruimte te isoleren. Laat u goed informeren. Het isoleren van de kruipruimte is uiteraard een eenmalige uitgaven, welke zich op termijn terugverdient omdat de energierekening lager wordt.

kruipruimte-vochtig.jpg


Bouwkeuring nodig? Vergelijk en bespaar


Plaats of Postcode woning
 

Sinds 2008 ruim 69.609 aanvragen - Totaal 6.388 beoordelingen
Gemiddelde score 8,6